Sammenlign billån
Sammenlign billån for å finne det beste tilbudet tilpasset dine behov. Vi gjennomgår rentesatser, vilkår og gebyrer fra ulike långivere.
Våre toppvalg for billån
Vi har gått gjennom hvordan det fungerer å ta et billån uten sikkerhet sammenlignet med et tradisjonelt billån med sikkerhet. Hvilke forskjeller er det og hvilke er fordelene og ulempene. Hvordan kan de ulike lånemodellene påvirke dine muligheter å få et billån.
Kort oppsummert er det mer fleksibelt å ta et billån uten sikkerhet da du ikke trenger egenkapital. Du vil eie bilen selv om du har tatt et billån og denne låneformen muliggjør at flere kan kjøpe den bilen de ønsker seg. Ulempen er at renten på lånet normalt sett er høyere sammenlignet med et billån med sikkerhet. For noen er billån uten sikkerhet et bra alternativ ved kjøp til bil.
Det finnes flere muligheter til billån uten sikkerhet. Her er de aktører vi mener er flinkest i klassen på billån og lån uten sikkerhet
Billån uten sikkerhet
Et billån uten sikkerhet er detsamme som et lån uten sikkerhet, men da lånet er tiltenkt til kjøp av bil kaller mange det billån uten sikkerhet. Dette er vidt forskjellig fra prosessen med å låne med sikkerhet, og det er i praksis er det et forbrukslån.
Det finnes mange fordeler ved billån uten sikkerhet. Den største fordelen er at en ikke trenger egenandel. Dermed er en ikke nødt til å bla opp flere tusener, og potensielt titalls tusen kroner, for å kjøpe en bil. For mange mennesker blir det enklere å få råd til å kjøpe den bilen de ønsker seg. Dessuten er det ingen heftelse i Løsøreregisteret, og du vil eie bilen fullt og helt.
Forskjellen i form av ingen sikkerhet gir høyere fleksibilitet men har også sitt pris. Det faktum at långiver ikke mottar sikkerhet gjør at risikoen til långiveren går opp. Et billån uten sikkerhet har normalt en litt høyere rente sammenlignet med et tradisjonelt billån. Dette er fordi banken tar høyere rente for å kompensere for den litt høyere risikoen de tar ved å gi ut et lån uten sikkerhet. Den nominelle renten for billån uten sikkerhet ligger normalt et sted mellom 6 – 15%. Løsningen for billån uten sikkerhet er mye mer fleksibel og den muliggjør at flere har råd til å kjøpe bilen de ønsker seg. Priset for fleksibiliteten kommer i form av litt høyere rente.
Billån med sikkerhet
De aller fleste som kjøper en bil tar opp et billån med sikkerhet. Det er et pantedokument, ofte kalt for heftelse, som her blir opprettet. Dokumentet registreres i Løsøreregisteret, og det er her slik at du egentlig ikke eier bilen i teknisk forstand. Skulle du nemlig ikke betale ned på billånet, så kan banken i praksis selge bilen din.
Selv om det nok høres ugunstig ut, så gir denne økte sikkerheten banken incentiv til å gi en lavere effektiv rente på ditt billån. Siden banken tar på seg mindre risiko, så kan de nemlig gi deg renter på mellom 3,5 og 8 %. Du stiller dermed best økonomisk ved å velge et billån med sikkerhet.
Allikevel finnes det flere ulemper her, og den kanskje største er den egenandelen en må bla opp. Her er det nemlig vanlig at en må ha en egenandel på opptil 40 % av kjøpesummen. Dette kan fort utgjøre over 100,000 kr om en skal kjøpe en splitter ny bil. Hvis du ikke har spart opp penger til bilkjøpet kan det dermed bli fort dyrt å kjøpe bilen du ønsker deg. Hvis du mangler penger til egenandelen og du ønsker å ta billån til hele kjøpssummen finnes det et alternativ, som vi går gjennom i neste punkt, som kalles billån uten sikkerhet eller bare lån uten sikkerhet.
Rente på lån til bil
Som nevnt vil den effektive renten være høyere på billån uten sikkerhet enn de med sikkerhet. Dette er ganske enkelt fordi banken baserer renten på hvilken risiko de tar på seg. Renten er prisen på selve lånet, og derfor stiger denne når banken ikke har sikkerhet i lånet de gir ut.
Det er dessuten også andre faktorer som her spiller inn. For eksempel vil en høyere lånesum generelt sett sørge for en lavere rente. Det samme gjelder dersom du velger en lengre låneperiode. Begge alternativene blir derimot dyrere for deg, selv om renten på billånet altså går ned.
Et såkalt klimalån, eller grønt lån, kan også redusere renten noe. Dette er vanlige billån med sikkerhet som gis til kjøp av miljøvennlige biler. Sist, men ikke minst, vil noen banker tilby en reduksjon i rente på billån ved bruk av hel- eller delkasko på bilen.
Hvor mye kan jeg få i billån?
Majoriteten av de som tar opp billån gjør det fordi de ikke har råd til å betale for hele kostnaden av bilen fra egen lomme. Det er allikevel ikke slik at et billån dekker kostnaden av en hvilken som helst bil. Så hvor mye kan du få i billån? Dette avhenger først og fremst av din inntekt og gjeld.
Banken eller finansinstitusjonen vil ta en grundig analyse av hvorvidt din inntekt er tilstrekkelig for månedlige betalinger. Ved et lån på 150,000 over 5 år, så vil du for eksempel måtte betale rundt 3,000 kr per måned for lånet. Dessuten vil også långiver vurdere din tidligere gjeld, og dermed hvordan denne påvirker din evne til å nedbetale.
Hvilket billån lønner seg?
Hvilket billån som lønner seg, avhenger av hvilken økonomisk situasjon en er i. Dersom en har spart opp nok til egenandelen på den bilen en ønsker seg, så er et billån med sikkerhet i de fleste tilfeller det beste valget. Allikevel vil det i mange situasjoner også kunne lønne seg med et billån uten sikkerhet.
Egenandelen er nemlig ved bilkjøp like streng som for eksempel ved boligkjøp. Selv om en har en meget god inntekt og fast jobb, så viker ikke dette kravet. Dermed kan mange unge med god fordel ty til billån uten sikkerhet, dersom de enda ikke har spart opp nok egenandel, men besitter god inntekt.
Når selve lånet er valgt, så skal en selvfølgelig også finne låntaker. Her er det viktig å sammenligne lån til bil basert på faktorer som effektiv rente og nedbetalingsperiode. Den effektive renten inkluderer alle kostnader ved lånet, og gir deg derimot en god oversikt over hva du skal betale over hele perioden.
Benytt billånskalkulator
Ved hjelp av en kalkulator til billån, så kan du identifisere hva den månedlige kostnaden vil havne på. Her setter du enkelt inn rente på lånet, lånesum, og nedbetalingsperiode. Kalkulatoren vil deretter justere seg mens du endrer på disse tallene.
Resultatet vil komme ut som en månedlige kostnaden for ditt billån. På denne måten kan du identifisere hva ethvert billån koster deg per måned. Kanskje kan du få råd til bilen om du bare velger noen år ekstra. Selv om totalkostnaden av lånet blir høyere, så er det kostnaden per måned som er viktigst for ditt budsjett.
Finn ditt lån til bil i dag!
Om du skal velge billån med eller uten sikkerhet er kanskje det viktigste valget du tar. Deretter bør du være obs på renter og nedbetalingsperioder for din lånesum. Her er et godt tips å sammenligne mange banker og finansinstitusjoner, slik at du får en oversikt over hvilke muligheter som befinner seg der ute.
Et annet godt tips er å benytte en billånskalkulator. På den måten kan du identifisere den månedlige kostnaden av billånet. Da slipper du å bekymre deg for hva kostnaden blir, og du kan med sikkerhet vite at lånets kostnad passer inn i ditt budsjett. Finn ditt lån til bil i dag, og kjør med selvsikkerhet!