Båtlån

Vi går gjennom hvilke alternativer du har får å ta lån til å kjøpe båt, et så kalt båtlån. Vi har samlet en rekke gode tips om hva du bør tenke på når du skal kjøpe båt. De største fordelene med å ta et båtlån uten sikkehet er at du ikke trenger sikkerhet for å ta lånet og du kan låne til hele kjøpesummen på båten. I listen nedenfor hvar vi tatt frem de vi mener er de beste aktørene for å søke båtlån uten sikkerhet.

Sammenlign båtlån uten sikkerhet – Det er kostnadsfritt og uforpliktende å søke – se hvor du får beste tilbudet.

  • Lånebeløp
    10 000 – 600 000 kr
    Nedbetaling
    1 – (5) 15 år
    Aldersgrense
    25 år
    Effektiv Rente
    5,01 % – 24,4 %
    Effektiv rente 12,71 %, 150 000 kr, o/5 år, kostnad 49 237 kr. Totalt 199 237 kr.
  • Lånebeløp
    5 000 – 600 000 kr
    Nedbetaling
    1 – 5 (15) år
    Aldersgrense
    20 år
    Effektiv Rente
    8,38 % – 38,86 %
    Effektiv rente: 12,73 %, 100 000 kr over 2 år, etabl.geb. 0, kostnad: 12 665 kr. Total: 112 665 kr.
  • Lånebeløp
    10 000-600 000 kr
    Nedbetaling
    1–20 år
    Aldersgrense
    18 år
    Effektiv Rente
    5,16 % - 26,23 %
    Effektiv rente 13,14 %, lånebeløp 200 000 kr med nedbetaling over 5 år, kostnad 69 078 kr. Totalt 269 078 kr.
  • Lånebeløp
    25 000-600 000 kr
    Nedbetaling
    1–5 år
    Aldersgrense
    23 år
    Effektiv Rente
    Individuell
    Effektiv rente: 11,9 %. 100 000 kr o/5 år. Kostnad: 35 914 kr. Totalt: 135 914 kr.
  • Lånebeløp
    30 000 – 350 000 kr
    Nedbetaling
    1 – 5 (10) år
    Aldersgrense
    23 år
    Effektiv Rente
    8,2 – 28,8 %
    Eff. rente 10,36 %, kr 130 073, over 5 år, kostnad kr 35 010, totalt kr 165 083.
Lån tilpasset for deg

Det finnes flere ulike måter å finansiere et båtkjøp, de vanligste er å ta et båtlån uten sikkerhet, ta et vanlig båtlån med sikkerhet eller å finansiere båtkjøpet via huslånet. De lån vi skal se nærmere på er båtlån uten sikkerhet og båtlån med sikkerhet.

Båtlån uten sikkerhet

Et båtlån uten sikkerhet er i prinsipp detsamme som et lån uten sikkerhet, men ettersom lånet er tiltenkt til kjøp av båt kalles det av mange båtlån uten sikkerhet. Dette et lån der du ikke trenger å sette pant for å få lånet, mao lån uten sikkerhet eller et forbrukslån.

Det er flere fordeler med med et lån uten sikkerhet som helt digital søknadsprosess, du trenger ikke egenandel og du kan låne til hele salgskostnaden på båten. Hvis for eksempel båten koster 230 000 kr kan du ta et usikret lån på den samme summen og betale hele båten med lånet. Dessuten blir det ingen heftelser i Løsøreregisteret på båten.

Den effektive renten på lån uten sikkerhet ligger normalt mellom 8 – 15%, litt avhengig av hvordan din økonomi ser ut. Du sparer normalt flere tusen kroner på mindre gebyrer ved oppstart sammenlignet med et lån med sikkerhet. Viktig å huske er at selv om renten på dette lånet er litt dyrere har den flere fordeler og løsningen bidrar til at flere mennesker får muligheten til å kjøpe den båten de ønsker seg.

Båtlån uten sikkerhet passer bra til deg som har en grei inntekt men ikke har oppsparte midler i form av egenkapital. Det kan tillegges at det ikke finnes noen långivere som gir usikrede lån på mer enn 600 000 kr, så denne finansieirngsformen fungerer på båter under dette beløpet.

Fordeler med båtlån uten sikkerhet

  • Du kan låne til 100% av kjøpssummen på båten.
  • Du trenger ikke egenandel for å låne.
  • Helt digital søknadsprosess.
  • Inget krav til registrering av båten i skipsregisteret hvis båten er under 15 meter lang.
  • Flere långiver har ikke etableringsgebyr på lånet

Alle lånene på listen oven for kan brukes til å låne til båtkjøpet.

drømmebåten - lån til båt

Båtlån med sikkerhet

Et båtlån med sikkerhet tilbys av noen få banker. Ved et lån med sikkerhet tilkomkommer ofte etableringskostnad på noen tusenlapper (ofte på 2500 kr) og et tinglysingsgebyr som er på 2531 kr på båter over 7 meter. Båtlån med sikkerhet har egenkapitalkrav som normalt ligger mellom 20 – 35% av salgssummen.

Med et lån med sikkerhet må du og registrere båten i Skipsregisteret NOR hvis båten er over 7 meter, prisen på dette varierer men kan gå opptil noen tusen kroner. Hvis båten er under 7 meter vil de nok og kreve at du registrere båten i enten  småbåtsregisteret eller i Securmark. For lånet er utbetalt må normalt også skjøtet være registrert på ny eier og panten må også være registrert i skipsregisteret. De fleste banker gjør opp eventuelle heftelser hvis du tar et på båtlån med sikkerhet. Men dette anbefaler vi at unsett hvordan du kjøper båten sjekker selv grundig om det ligger noen salgpant/heftelser på båten.

Nedbetalingstiden kan være på opptil 20 år og det effektive rentenivået på et båtlån med sikkerhet ligger normalt under 7,5%.

Det finnes forskjellige typer av båter som  cabincruiser, daycruiser, RIB eller stor yacht. Noen banker gir kun lån til visse båttyper. Alle båter har og en årsmodell og et båtmerke.

Hvilken båt vil du ha

Registrering av båt

Fritidsbåter på 15 meter og mer er registreringspliktige i Norsk Ordinært Skipsregister (NOR), mens det er frivillig for båter mellom 7 og 15 meter.

Hva bør jeg tenke på når jeg skal kjøpe båt?

Det finnes mange ulike ting du bør tenke på når du skal kjøpe båt. Vi går gjennom de økonomiske aspektene og en del av de teknikalitene du bør sette deg inn i som å finne ut om båten har en CIN-kode.

Sjekk alltid om det er heftelser på båten

Noen banker sier at de fikser alle heftelser på båten i kjøpprosessen. Vi anbefaler uansett hvordan du kjøper båt at du alltid sjekker om det er pant og heftelser på båten. Det er to steder du kan finne heftelser på båt, i Løsøreregisteret i Brønnysund og Skipsregisteret Nor.

For å sjekke heftelser på båter kan du kontakte Løsøreregisteret i Brønnøysund, telefon 75 00 75 00 (krever at du kjenner selgers/eiers fødselsnummer – 11 siffer, eller organisasjonsnummer – 9 siffer). Det går og å sjekke pant i båter som ikke er registrert i skipsregisteret i brønnøysundsregisteret der du kan sjekke tvangspant i båt. Dette er heftelser på båter som ikke er registrert i Skipsregisteret.

Lag budsjett

Innen du tar et båtlån bør du gjøre opp et budsjett, slik at du vet hvor mye du kan ta i lån for å kjøpe den båten du ønsker.

Betal ned på båtlånet i takt med eller kjappere enn verdifallet på båten

Dette er viktig å tenke på når du kjøper båt, bil eller andre forbruksvarer. Verdien på en båt eller bil går ned mer eller mindre konstant pga ulike grunner. Båten forfaller og blir utdatert, både teknisk og fysisk. Hvis du ønsker å selge din båt men salgsverdien er lavere enn båtlånet vil du sitte kvar med gjeld hvis du selger båten. Det er ikke en ønskelig situasjon.

Bruk kontrakt når du kjøper båt

Det kan være en fordel å bruke standardkontrakt ved kjøp av fritidsbåt som privatperson. Forbrukerrådet har ferdige standardkontrakter ved kjøp av fritidsbåt. Det anbefales at kontrakten fylles ut av partene i fellesskap. Kontrakten lastes ned til din pc for utfylling. Etter kontrakten er utfylt skrives kontrakten ut i så mange kopier du ønsker og signeres av begge parter.

Les alltid gjennom hele kontrakten innen den undertegnes. Sørg for å identifisere eier/selger (be om ID-bevis eller lignende).

Identifiere båten

Båt og motor kan identifiseres i Småbåtregisteret ved hjelp av CIN-kode (skrognummer) og motornummer
Sjekk at motorens serienummer og båtens CIN-kode stemmer overens med båtkortet – sjekk fysisk på båt/motor.
Båter produsert etter 16.06.1998 skal i utgangspunktet ha CIN-kode. Eldre båter kan også være merket.

Har båten en CIN-kode?

CIN står for Craft Identification Number og er serienummeret for båten. Alle båter produsert etter 16. juni 1998 skal ha denne koden. Koden har en standardisert plass på yttersiden av akterspeilet på styrbord side og er inngravert eller fastmontert på en plate i skroget.

CIN-koden skal være på 15 karakterer inkl. bindestrek og ser slik ut: NO-ABC12345L617

Er båten CE-merket?

Båter satt på markedet i EØS-området for første gang etter 16.juni 1998 skal være CE-merket, med mindre de er unntatt dette i Fritidsbåtforskriften. En forutsetning for CE-merking er at båten har en CIN-kode (skrognummer) preget i skroget. CIN-koden skal stå under fenderlisten på akterspeilet på styrbord (høyre) side.
For spørsmål angående CE-merking, kontakt Sjøfartsdirektoratet telefon 52 74 50 00.

Hvordan kan jeg finne eier når jeg har et registreringsnummer (eks. ABC123)?

Du kan sende SMS med kode REGNR til 2366(koster 3kr). Eksempel: REGNR ABC123 . Du kan eventuelt sende e-post til sbr@rs.no eller søke her.

Andre ting å tenke på

  • Du bør ikke kjøpe en uregistrert båt. Det kan være en anledning at båten ikke er registrert, som for eksempel at den er stjålet.
  • Det kan være lurt å sjekke tidligere eierforhold ved å be om dokumentasjon fra selger.

Småbåtsregisteret

Småbåtsregisteret har mange tips og funksjoner til deg som skal kjøpe båt som, utskriftskjema/kjøpekontrakt, nyregistreringsskjema og omregistreringsskjema.