fbpx

Lån til bobil

Er du interessert i å ta lån til å kjøpe bobil? Slik fungerer det.

Få ting er mer norsk enn camping. Det å reise med enten campingvogn, caravan, eller bobil til campingplassen er en flott og rimelig familieferie. Denne typen ferien byr på moro hele sommeren, og mange steder i Norge tilbyr også vintercamping. Dermed er dette for mange også et fint substitutt til hytta.

Det er her bobil er å foretrekke, da du kan reise landet rundt enkelt og raskt i denne. Dessverre er det slik at en bobil koster en god del mer enn en vanlig campingvogn. De aller fleste trenger derfor et lån, siden alle sparepengene neppe kan gå til bobilen. Investerer en i en slik gjennom lån, så har en derimot ferie for hele sommeren til familien.

Men hvilke lån til bobil er det mulig å ta opp? Vi skal i denne artikkelen se nærmere på både sikrede og usikrede lån til bobil, og hvilke fordeler og ulemper som er knyttet opp mot disse. Dersom du har en bobil i sikte og ønsker å låne penger, så er det viktig at du er klar over hvilke muligheter som best passer akkurat din situasjon.

 • 10 000 – 500 000 kr
  1 – 5 (15) år
  23 år
  6,81% – 24,4%
  Norges største låneformidler
  En lånesøknad sendes til 21 banker
  Det er gratis å søke
  Eff. rente 15,9% 100.000 o/5 år Kostnad 40256,- Totalt 140256,-
 • 10 000 - 500 000 kr
  1 – 5 (15) år
  20 år
  6,82% – 48,76 %
  Få tilbud fra inntil 15 banker
  Du kan velge det beste lånetilbudet
  Opptil 15 års nedbetaling for refinansiering
  Eff. rente 11,9%, kr 150.000, o/5 år. Kostnad kr 46.600, totalt kr 196.600
 • 5 000 – 500 000 kr
  1 – 5 (15) år
  23 år
  7,69% – 27,8%
  Få tilbud fra 11 banker - du kan velge beste tilbudet
  Samle dine lån
  Kostnadsfritt og uforpliktende
  Eks. 150 000 kr over 5 år, eff. rente 13.86%, kost. 54 812 kr, tot. 204 812 kr.
 • 5 000 – 500 000 kr
  1 – 5 (15) år
  18 år
  6,32% – 32,9%
  Din lånesøknad går til over 15 banker & långivere
  Du kan velge det beste tilbudet
  Søknad er gratis og uforpliktende
  Eks: Nom. rente 12,9 %, eff. rente 15,52 %, 75 000 kr o/5 år, kost. 30 509 kr, tot. 105 509 kr.

Det vanligste er å ta opp lån til bobil med sikkerhet. Dersom du allerede har et boliglån eller billån, så fungerer et bobillån med sikkerhet på samme måte. Det er i grunn bare med unntaket at pengene går til en bobil, fremfor da bolig eller bil. Et lån med sikkerhet bringer med seg mange fordeler, og spesielt grunnet renten er det å foretrekke.

Renten for et bobillån med sikkerhet er nemlig omtrent som et billån. Selv om det avhenger av din kredittverdighet, lånebeløp, og varighet på lånet, så havner de fleste bobillån på mellom 4 og 8 %. Denne renten er lavere enn for eksempel forbrukslån, fordi banken her tar pant i bobilen. Det betyr at de kan selge den for å dekke sine tap dersom du ikke betaler avdragene dine.

Salgspant, som altså er prosessen der banken kan selge gjenstanden ved dårlig betjening av gjeld, er en klar ulempe med bobillån med sikkerhet. En annen ulempe er unektelig det faktum at banken som oftest krever en egenandel på rundt 35 % av kjøpesummen. Sist, men ikke minst, så er bobillån med sikkerhet reservert bobiler hvor alder pluss nedbetalingstid ikke overstiger 12 år.

Lån til bobil uten sikkerhet har til motsetning et mye friere spillerom. Først og fremst er den største fordelen at du ikke trenger å legge inn egenkapital. Selv om det er en stor fordel, så trenger du altså ikke å punge ut med flere titalls, og kanskje hundretusener, av kroner for bobilen. Dessuten er det ingen krav om at bobilen må være en viss alder.

Nedsiden er som de aller fleste vet at renten på lånet vil være høyere. Dette er ganske enkelt fordi banken ikke har salgspant i bobilen. Det betyr at de ikke kan selge den om du ikke betaler dine avdrag. Med andre ord tar de på seg en større risiko, noe som betyr at renten gjerne lander en del prosentpoeng over et lån med sikkerhet.

Grunnet den høyere renten anbefales det ikke å ta opp store mengder lån med usikkerhet. Dersom du i stedet skal kjøpe en rimelig, brukt bobil, eller kanskje bare trenger et lån som dekker deler av kjøpet, så er et forbrukslån et godt alternativ. Da kan dette være en rask og enkel metode å dekke de manglende midlene, hvor du fremdeles kan realisere drømmen.

Mange familier går med drømmer om å kjøpe en bobil. Sparepengene de har er en derimot ofte forsiktig med, da disse helst skal dekke uforutsette kostnader og fungere som en buffer. Da kan derimot et lån være et alternativ. Har en ikke nok til egenkapitalen, så er det lån uten sikkerhet som en skal ty til, og vi skal her gå gjennom et eksempel:

En familie har funnet en flott, brukt bobil til bare 180,000 kr. De har 30,000 kr satt av, hvilket betyr at de trenger å ta et lån på 150 000 kr for å få råd til å kjøpe bilen. Hvis de for eksempel gjennom låneformidleren Zmarta tar lånet så får de alt de trenger for å kjøpe bobilen.

For å kunne pusse opp badet slik de ønsker trenger familien 150 000 kr. Familien tar et lån via for eksempel Zmarta på 150,000 kr. Den effektive renten i deres (Zmarta sitt) regneeksempel er 13,21% (vilket skal bety at den er rimelig midt på træt for hvilken rente folk får på en slik lånesum), og lånets varighet er 5 år. Dette betyr at hvis du tar 150 000 kr i lån blir den totale summen å betale tilbake over 5 åt totalt 202 007 kr. Den totale rentekostnaden over 5 år vil være 53,207 kr. Det estimerte totale månedsbeløpet vil være på 3351 kr per måned, hvorav 851 kr er rentekostnader.

Husk og at sirka 30% av rentekostnadene er fratreksbare i ligningen, så den egentlige rentekostnaden per måned etter fratrekk er på ca 595 kr. Ved alle lån uten sikkerhet kan man og hvis man ønsker betale ned lånet kjappere hvis man ønsker.

bobillån - lån til bobil

Bobil er en fantastisk opplevelse, og ved hjelp av denne kan en reise Norge på kryss og tvers. Det er en mye mer praktisk innretning enn en campingvogn for eksempel.

Når en kjøper bil eller bobil handler oftest det ikke om å få avkastning på pengene. Verdien på bil og bobil går konstant ned, så ved kjøp av bobil handler det om å få brukt bobilen på en god måte. Det er et produkt som handler om opplevelser, ha det gøy på ferien eller på helgene. Spørsmålet hvor mye man skal legge på en bobil handler om hvor mye man har råd til och hvor gøy man synes det er å ha en bobil.

Uansett hvilket lån man tar for å finansiere bobilen er det viktigste at man har råd til å betjene bobilslånet. Generelt sett anbefaler vi lån uten sikkerhet til litt rimeligere bobiler, men her finnes ingen fasit, det viktigste er at du budsjetterer rett og har råd til å betjene lånet.

Ved kjøp av bobil og bil går verdien ned hvert år. Du bør betale tilbake lånet kjappere enn verdifallet på bobilen. Hvis du ikke gjør det vil du ikke ha nok penger til å betale ned bobillånet den dagen du selger bobilen, og det er ikke særlig gunstig.

Innen du tar et lån bør du gjøre et budsjett. Finn ut hvor mye du vil bruke på en bobil og hva du kan tenke deg å legge hver måned for å betjene et bobillån.

Budsjetter realistisk realistik og beregn alltid med å ha en buffert. Ikke belån deg for mye. Sett en realistisk kalkyle på hvor stor inntekt du har og benytt en lånekalkulator for å beregne kostnadene av ditt lån til bobil. Da vil du mest ha god kontroll på dit bobillån.

En bobil er et budsjettvennlig alternativ til familieferien til sammenligning med sydenturer for eksempel. Dessuten får en tilbringe hele sommeren i denne, og ikke bare et par uker. Det er derimot som nevnt i denne artikkelen et behov for kapital til å kjøpe bobilen. Her er sikrede og usikrede lån begge gode alternativer, helt avhengig av din situasjon.

Skal du finansiere en ny bobil, så er sjansene store for at du bør spare opp til egenandelen og gå for et sikret lån. Dersom du i stedet skal investere i en brukt bobil, så kan et forbrukslån være en fleksibel og fin måte å få tak i kapitalen du trenger. Husk på at du da også kan velge fritt med tanke på alder av bobilen.

Renten blir noe høyere ved forbrukslån, men til syvende og sist går regnskapet ofte opp i opp, da bobilferier generelt er veldig rimelige. Dessuten har du muligheten til å innfri lånet raskere, noe som vil spare deg rentekostnader. Uansett er derimot poenget at du kan skaffe et lån til bobil i dag og leve ut drømmen om å reise rundt i Norges land!

[emlan name=axo,lendo,sambla,zmarta,]