Lån til oppussing

Nordmenn elsker å pusse opp hjemmene sine. Diverse statistikker sier at vi faktisk er det folk som bruker mest penger på det som befinner seg innenfor de fire veggene. Dette innebærer da naturligvis også oppussing. Huseiere generelt er ikke redde for å bruke penger på å gjøre det fint i hjemmet, da de vet at det er en god investering.

Finn det perfekte lånet til oppussing

 • Lånebeløp
  10 000 – 600 000 kr
  Nedbetaling
  1 – (5) 15 år
  Aldersgrense
  25 år
  Effektiv Rente
  5,01 % – 24,4 %
  Effektiv rente 12,71 %, 150 000 kr, o/5 år, kostnad 49 237 kr. Totalt 199 237 kr.
 • Lånebeløp
  10 000 – 600 000 kr
  Nedbetaling
  1 – 5 (20) år
  Aldersgrense
  23 år
  Effektiv Rente
  8,19 % - 26,23 %
  Eksempel: Nominell rente 11,9%, effektiv rente 13,33%, lånebeløp kr 150 000 med nedbetaling over 5 år, kostnad kr 52 496 totalt kr 202 496.
 • Lånebeløp
  10 000-600 000 kr
  Nedbetaling
  1–20 år
  Aldersgrense
  18 år
  Effektiv Rente
  5,16 % - 26,23 %
  Effektiv rente 13,14 %, lånebeløp 200 000 kr med nedbetaling over 5 år, kostnad 69 078 kr. Totalt 269 078 kr.
 • Lånebeløp
  5 000 – 600 000 kr
  Nedbetaling
  1 – 5 (15) år
  Aldersgrense
  20 år
  Effektiv Rente
  8,38 % – 38,86 %
  Effektiv rente: 12,73 %, 100 000 kr over 2 år, etabl.geb. 0, kostnad: 12 665 kr. Total: 112 665 kr.
 • Lånebeløp
  30 000 – 350 000 kr
  Nedbetaling
  1 – 5 (10) år
  Aldersgrense
  23 år
  Effektiv Rente
  8,2 – 28,8 %
  Eff. rente 10,36 %, kr 130 073, over 5 år, kostnad kr 35 010, totalt kr 165 083.
 • Lånebeløp
  10 000- 600 000 kr
  Nedbetaling
  1–20 år
  Aldersgrense
  25 år
  Effektiv Rente
  8.19% - 26.23%
  Eks: Nominell rente 11.9%, effektiv rente 13.14 %, lånebeløp kr 200 000 med nedbetaling over 5 år, kostnad kr 69 078, totalt kr 269 078. Etableringsgebyr varierer fra 0,- til 1990,-
 • Lånebeløp
  25 000 – 600 000 kr
  Nedbetaling
  1 – 5 (15) år
  Aldersgrense
  22 år
  Effektiv Rente
  8,2 % – 35,5 %
  Søk
  Vi har ikke et samarbeid med den aktuella banken, men du kan søke hos 21 banker samtidig via Uno Finans!
  Lukk
  Eff. rente 14,9 %, beløp 65 000 kr, 5 år, kost. 28 730, tot. 93 730. Etabl. geb. 950, mån. geb. 45.
Lån tilpasset for deg

Totalt bruker nordmenn 94 milliarder kroner på oppussing hvert år i følge Prognosesenteret. De fremste anledningene til at pusse opp er at vi vil ha det bra der vi bor samt ønsker å unngå verditap. Normalt sett er oppussing en bra investering og det er noe som før eller siden må gjøres i en hver bolig hvis den ikke skal forfalle. Her skal vi se på noen av de viktigste fordelene ved å pusse opp.

Det finnes flere muligheter til å ta et lån til oppussing uten sikkerhet. Her er noen av de flinkeste aktørene på markedet

Fordeler ved oppussing

 1. Oppussing forbedrer kvaliteten på boligen.
 2. Økt livskvalitet grunnet bedre fungerende og finere bolig.
 3. Verdien på boligen ved oppussing går opp.
 4. Boligeiere unngår verditap på boligen grunnet naturlig forfall.

Hvordan kan man finansiere oppussing av boligen?

Hvis du ikke har oppsparte midler finnes det i hovedsak tre måter å finansiere oppussing, desse måtene er finansiering gjennom:

 • refinansiering av sitt eksisterende boliglån/rammelån
 • ta et forbrukslån
 • bruke kredittkort

Tall fra SIFO sier at sirka 60% av de som pusser opp finansierer det via sitt boliglån/rammelån, 10% tar forbrukslån til finansiering av oppussing og 7% bruker kredittkort.

En bra måte å finansiere oppussingen på er å bake inn kostnaden i boliglånet gjennom å refinansiere boliglånet eller gjennom å ta opp kostnaden på rammelånet(hvis du har et rammelån). Hvis boligen allerede er maks belånt er det ikke mulig å få ut mer penger via boliglånet. Da kan forbrukslån være et meget godt alternativ.

Med forbrukslån er søknadsprosessen helt digital og normalt er det ingen eller lav oppstartskostnad. Selv som renten er høyere er oppstartskostnaden oftest lavere. Fordi søknadsprosessen er digital på et lån uten sikkerhet har du normalt pengene kjapt på kontoen og du kan starte oppussingen raskere.

Lån uten sikkerhet gir fler folk muligheter til å låne til oppussing

Man kan synes hva man vil om lån uten sikkerhet men det er et faktum at forbrukslån gjør at flere mennesker har mulighet til å låne penger enn ellers. Hvis du ikke eier en bolig og har et boliglån kan du ikke finansiere oppussing via boliglånet. Har du ikke oppsparte midler eller kan låne av folk du kjenner finnes ikke mange andre muligheter enn forbrukslån/lån uten sikkerhet og kredittkort.

Hvor mange eier sin egen bolig i Norge?

Per 1 April 2020 er 63 selveiere og 13,8% eier via andels/aksjereier i følge registrerte boforhold i SSB sin bygg og eiendoms statistikk. Dette betyr at 23,2% leier bolig i Norge per idag. Av de som eier bolig er det ikke alle som har mulighet at ta kostnader ved å øke boliglånet og mange har ikke sparte midler. Hvis du faller innenfor dissegruppene kan forbrukslån og kredittkort være eneste mulighet til å finansiere oppussing og uforutsette kostnader.

. I denne artikkelen skal vi ta en nærmere titt på lån til oppussing av din bolig.

oppussingslån

Øke boliglån for oppussing

Boliglån er relativt fleksible, i den forstand at en potensielt kan øke lånet underveis. Dette er mulig hvis du oppfyller visse kriterier.

Boliglånet får ikke være høyere enn 85% av boligens verdi og du kan ikke ta et boliglån som er større enn 5 ganger din egen inntekt. I visse tilfeller har banken lov til å overse disse reglene, men kun unntaksvis.

Dette er reglene bankene har overfor loven, det betyr ikke at du får låne 5 ganger din egen innekt hvis du går til banken. Fordelen mer å finanisere oppussing via boliglån er at dette er den lånetypen med lavest rente. Renten er lav på boliglån fordi banken har pant i boligen din, så risikoen for banken er nesten lik null, dermed er renten lav. Oppussing er en vanlig grunn til å refinansiere boliglån, fordi det er en naturlig måte å finansiere oppussing på hvis man har mulighet.

Øker salgsverdien like mye eller mer enn investeringen ved oppussing?

Det er viktig å skjønne forskjellen mellom økt verdi av boligen ved oppussing sammenlignet økt salgsverdi ved oppussing av en bolig. Det er ikke sikkert salgsverdien av en bolig går opp like mye som prisen du betaler for oppussing, hvis du pusser opp innen du skal selge.

Noen studier peker på at større oppussinger ikke alltid betaler av seg, men at mindre og enklere ting lønner seg som å male om rom. Dette kan ha flere grunner. Mange som kjøper en bolig ønsker å sette sitt eget preg på den og vil om mulig endre på boligen etter de har kjøpt den uavhenging av om boligen er pusset opp. Vi anbefaler at oppussing gjøres fordi at det trenges, ikke for å øke salgsverdien av boligen. Verdien øker alltid på boligen ved god oppussing, men der er ikke sikkert at boligens salgsverdi øker like mye som den totale investeringen av den.

Forbrukslån/lån uten sikkerhet til oppussing

Dersom en ikke har mulighet til å øke boliglånet, så er forbrukslån ofte det beste alternativet for finansieirng av oppussing. Det finnes flere fordeler med forbrukslån som finansiering. Låneformen er meget fleksibel, banken eller låneformidleren spør ikke hva hensikten med lånet her. Et lån uten sikkerhet er et lån du kan bruke til akkurat det du vil.

Søknadsprosessen er helt digital så du trenger ikke å møte en finansrådgiver for å få lån. Pengene er ofte på din konto på 1-2 dager og oppstarskostnaden er hos flere långivere gratis. Selv om rentene på et lån uten sikkerhet vil være noe høyere, fungerer lånet fint helt fint til oppussing av bolig.

Forbrukslån muliggjør at flere har mulighet til å pusse opp

Forbrukslån har fått mye negativ omtale i media, men det er et faktum at for mange er et lån uten sikkerhet den eneste muligheten til å finansiere oppussingen. Alternativet kan være at en ikke har mulighet til å pusse opp i det hele tatt.

Man kan synes hva man vil om forbrukslån men det er et faktum at låneformen muliggjør at flere mennesker kan pusse opp sine boliger. Alternativet er finansiering via kredittkort. Kredittkort har normalt mye høyere effektiv rente enn forbrukslån, så dette er normalt ikke et bedre alternativ.

Det viktigste når du tar et lån til oppussing eller noe annet er at du har inntekter til å betjene lånet. Så lenge dette går fint er ikke lånet et problem men en mulighet.

Vi anbefaler at du lager en realistisk budsjett og du har disiplin og forholder deg til budsjettet. Gi budjett litt svingrom fordi ved oppussing er det relativt vanlig at prosjektet tok litt lengre tid og ble dyrere enn tiltenkt, noe som fører til ytterligere låneopptak videre på veien.

Fordeler ved lån uten sikkerhet

 • Helt digital søknadsprosess
 • Oppstartskostnaden er oftest lav
 • Pengene er på kontoen normalt innen noen dager
 • Ingen egenandel trengs for å låne
 • Muliggjør at flere kan få finansiering

Eksempel på lån til oppussing

Dersom du for eksempel ønsker lån til oppussing av bad, så finnes det mange banker og låneformidlere som kan hjelpe deg. Lendo, Axo og Zmarta er noen av de bedre låneformidlerne for forbrukslån i Norge. Vi skal nedenfor se på et eksempel på hva kostnadene kan være når en tar et lån til oppussing.

En helt vanlig familie ønsker en liten forbedring av badet. Hovedgrunnen er fordi de ønsker å høye levestandarden sin i hverdagen, men også for å øke verdien av boligen. De kan ikke få lån til oppussing via boliglånet og tar derfor et forbrukslån via Lendo, som både utbetales raskt og uten de samme kravene som øke boliglånet.

Regneeksempel lån til oppussing

For å kunne pusse opp badet slik de ønsker trenger familien 150 000 kr. Familien tar et lån via for eksempel Lendo på 150,000 kr. Renten i deres (Lendo sitt) regneeksempel er 11,9% (vilket skal bety at den er rimelig midt på træt for hvilken rente folk får på en slik lånesum), og lånets varighet er 5 år. Dette betyr at hvis du tar 150 000 kr i lån blir den totale summen å betale tilbake over 5 åt totalt 196 600 kr. Den totale rentekostnaden over 5 år vil være 46,600 kr. Det estimerte totale månedsbeløpet vil være på 3262 kr per måned, hvorav 762 kr er rentekostnader.

Lønner forbrukslån til oppussing seg?

Forbrukslån har som tidligere nevnt en høyere rentesats enn boliglån. Allikevel bør ikke forbrukslån til oppussing unngås bare på grunn av dette. Det som er viktigst å tenke på er hvor viktig denne oppussingen er for deg og om du har råd til å betjene lånet for å pusse opp. Det kan være flere grunner til at man ønsker å pusse opp.

Hvis man ønsker å pusse opp og ikke for økt boliglånet kan forbrukslån og kredittkort være eneste mulighet til finansiering. Forbrukslån er normalt rimeligere enn kredittkortgjeld, derfor er det ofte det beste alternativet til å refinansiere boliglånet.

Å pusse opp huset kan være av sånn viktighet at det må gjøres for å ikke ødelegge boligen, som for eksempel reparasjoner av ødelagte tak og andre fuktproblemer.

Hvis du helt plutselig får en lekkasje i taket er det ikke sikkert at boligforsikringen dekker alle skader som har oppstått over tid. Dersom du lar feilen stå og forfalle, kan kostnaden fra skadene langt overgå hva et forbrukslån til oppussing vil koste.

Lån til oppussing er en investering

En kan diskutere hvilke bruksmåter til forbrukslån er best. Det finnes ikke noen fasit her men vi kan si noe om det. Tar du et forbrukslån til oppussing forsvinner ikke verdien av de lånte pengene. Hvis du tar et lån for å ta en ferie er pengene brukt når ferien er over og alt du sitter kvar med er minner og et lån. Ved oppussing har verdien av boligen mest sannsynlig gått opp tilsvarende verdi som kostnaden for oppussingen, så oppussing er ikke tapte penger. Så fremt du er i stand til å betjene den månedlige kostnaden av lånet, er det ofte en god investering å pusse opp sin egen bolig.

Hvilket lån bør jeg ta hvis jeg ønsker å bruke forbrukslån til oppussingen?

Her finnes det ikke noen fasit på hvilken bank eller långivere du bør gå til. Vi anbefaler at hvis du skal ta et lån uten sikkerhet at du ser på listen vår her på siden og søker der. Søk gjerne på flere steder slik at du kan sammenligne hvilken rente du kan på på tilbudene. Det kan være store forskjeller fra långiver til långiver så det kan vare meget lønnsomt å sammenligne ulike tilbud.

Husk å budsjettere godt for oppussingen, og finn ut av hvor mye din økonomi tåler av månedlige betalinger. Ut ifra denne informasjonen kan du deretter sammenligne lån basert på effektiv rente, og dermed finne det beste lånet til oppussing av din bolig.