Annuitetslån – Hva betyr det?
Hva er et annuitetslån? Her dekker vi de viktigste tingene ved et annuitetslån, for eksempel hvordan et annuitetslån fungerer og hva det betyr i praksis. I tillegg har vi tatt med et eksempel på en betalingsplan som tydelig viser hva et annuitetslån består av.
Hvordan vet jeg at forbrukslånet mitt er et annuitetslån?
Når du søkte om et lån, enten et forbrukslån eller refinansiering av smålån og kreditter, fikk du muligheten å lese låneavtalen og lånevilkårene, før du signerte avtalen elektronisk. Hvis du ikke har lest dem, kan du finne disse på utlåners nettsted ved å logge inn på dine egne sider. Hvis du ikke finner dokumentene dine, kan du kontakte utlåner eller bankens kundeservice via telefon eller e-post, så hjelper de deg med å finne dem. Den enkleste måten er imidlertid bare å spørre kunderådgiveren din, fordi de fleste av bankens kunder vanligvis har den samme betalingsavtalen. For eksempel tilbyr Bank Norwegian, Santander Consumer Bank og Komplett Bank annuitetslån.
Hva betyr et annuitetslån?
Et annuitetslån er et merkelig konsept for mange. De fleste lånesøkere vet ikke hva det betyr i praksis og hvordan det påvirker tilbakebetaling av lånet. Derfor kontakter mange bankens kundeservice fordi de ikke forstår oppdelingen av summene på fakturaspesifikasjonen og størrelsen på renten.
Annuitetslån er den vanligste formen for forbrukslån. Det er en måte å betale ned et lån på, med andre ord, det er en form for tilbakebetaling av lån. Et annuitetslån består av hovedstol og renter, og i de fleste tilfeller har kontoen også et måneds gebyr, som normalt er ca. 50 kroner. Renten beregnes alltid på månedlig basis, for eksempel hvis forfallsdato er 20. mai, beregnes renten fra 21. april til 20. mai. Fakturaene er like store hver måned, og forfallsdato er alltid den samme.
Kan terminbeløpet endres på annuitetslån?
Ja, et annuitetslån er alltid bundet til en referanserente, hvis den endres påvirker det avdragets størrelse. På den positive siden kan det også ha en nedadgående effekt på avdraget ditt hvis referanserenten faller. Den vanligste referanserente som forbrukslån og kreditter er knyttet til er NIBOR (Norwegian Interbank Offered Rate). Du kan følge den dag for dag her.
I begynnelsen av et annuitetslån, betaler du vanligvis mer renter enn hovedstol. Over tid endres delene slik at du betaler mer hovedstol og rentens andel synker på fakturaen. Nedenfor finner du et eksempel på en betalingsplan for et annuitetslån. Du kan bruke denne rentekalkulatoren for å regne ut renten på ditt lån.
Eksempel på en betalingsplan når lånebeløpet er NOK 30 000, etableringsgebyr er NOK 390, nedbetalingsperioden er 3 år og den nominelle renten er 15,90%. Legg merke til hvordan renten på betalingen endres over tid og andelen på avdrag (hovedstol) øker.
Hva påvirker renten på annuitetslån?
Det er flere ting som påvirker renten. Jo høyere lånebeløp du har, desto høyere er andelen av renten på fakturaen din i begynnelsen av betalingsplanen, og i tilsvarende er hovedstol høyere ved slutten av betalingsplanen. Forskjellen er større fordi det er mer hovedstol igjen å betale i begynnelsen og renten regnes alltid fra lånets hovedstol. Selvfølgelig påvirkes renten også av størrelsen på renten. Jo høyere rente, jo høyere blir rentens andel også på fakturaen.
Hvordan kan jeg påvirke rentens andel?
1. Sammenlign lånetilbud
Du kan påvirke renten ved å foreta en lånesammenligning. Hos Axofinans, Lendo og
Zmarta kan du gjøre en sammenligning og få hjelp til det. Gjennom disse lånemeglerne kan du sammenligne lån og få flere tilbud på det samme lånet, slik at du kan velge den med laveste rente og dermed spare penger.
2. Forhandle om renten. Refinansiering.
Du kan også påvirke din eksisterende rente ved å gjøre den samme sammenligningen vi snakket om i punkt 1. Hvis du mottar et lånetilbud til en lavere rente enn ditt eksisterende lån, må du informere om dette til banken hvor lånet ditt er for øyeblikket. På denne måten kan du deretter forhandle frem en lavere rente på ditt eksisterende lån. Ettersom bankene konkurrerer om kunder, er det gode muligheter for at du får lavere rente på lånet ditt uten å måtte flytte lånet til en annen bank. Da
slipper du å betale et nytt etableringsgebyr og sparer penger.
3. Samle dine lån
Du kan også spare mye i rentekostnader når du samler lån du allerede har. Dette betyr at du søker om et lån for å betale ned alle smålånene og kredittene dine. På denne måten betaler du til kun en bank og sparer penger på både rentekostnader, terminkostnader og åpningsgebyr. Samtidig vil du få økonomien din organisert og den blir enklere å administrere.
Kilder og lenker:
https://no.wikipedia.org/wiki/NIBOR
https://www.oslobors.no/markedsaktivitet/#/details/NIBOR3M.NIBOR/overview)