Hva er et forbrukslån?

Hva er egentlig et forbrukslån?

Et forbrukslån lån er et usikret lån der du ikke trenger å stille sikkerhet for å bli bevilget et lån. Det som avgjør om du får innvilget et forbrukslån, avhenger av hvordan din økonomien og kreditthistorikk ser ut. Jo bedre kreditthistorie og økonomi du har, jo større er sjansen for at du får innvilget et lån uten sikkerhet. Er du interessert i å søke om et forbrukslån med en gang? Gå til vår første side der du finner de beste forbrukslånene.

Hvor stort kan et forbrukslån være?

Størrelsen på et forbrukslån varierer normalt mellom 5 000 – 500 000 kr. Hvor stort forbrukslån du kan få avhenger av hvor god økonomien din er og hvilken kreditthistorikk du har. Det er større sjanse til at du kan bli bevilget et stort lån med en bra rente hvis du har økonomien i orden og en solid kreditthistorikk, enn hvis du ikke har en dårlig økonomi.

Det er flere viktige faktorer som påvirker hvor stort lån du kan få

De viktigste faktorene er:

  • Hvor stor inntekt du har
  • Din gjeldsgrad
  • Hvis du har betalingsanmerkninger eller ikke
  • Din økonomiske situasjon i sin helhet

Inntekten er den viktigste faktoren når du skal låne penger. Hvis du ikke har noen inntekt har du rett og slett ikke råd til å betale ned på et lån. Derfor vil du neppe få innvilget et lån av banken hvis du søker om et lån uten inntekt.

Den nest viktigste faktoren er gjeldsgraden din. Hvis du har en god inntekt og ikke har lån siden tidligere er det relativt risikofritt for banken å låne penger til deg. Hvis du derimot har inntekt, men allerede har så stor gjeld at du har problemer med å betale ned på dine eksisterende lån kan det være vanskelig å få innvilget et nytt forbrukslån.

Det er en stor fordel å ha en lav gjeldsgrad når du skal søke lån, da er det det enklere å bli bevilget et nytt lån . Å ha høy gjeldsgrad betyr ikke at du ikke kan få lån, men det blir vanskeligere å få et nytt stort forbrukslån til en lav rente. Du med høy gjeldsgrad bør heller se på mulighetene for å samle din lån i en refinansiering, for å få ned renten, i stedet for å ta nye lån.

Andre faktorer som er viktige for å få innvilget et forbrukslån

De fleste banker og långivere krever at du enten bor i Norge eller er norsk statsborger for å kunne få lån.  Du bør også ha en har en norsk bankkonto med BankID. Det er en fordel hvis du har bodd i Norge i minst 3 år og du må være 18 år for å kunne søke lån. Noen banker har også øvre aldersgrenser i sine lånekrav.


Hvor høy er renten på et usikret lån?

Den nominelle renten varierer normalt mellom ca 6 – 25%, så det er stor variasjon på rentetilbud fra lån til lån. Det som bestemmer renten du blir tilbydt på lånet ditt, er en helhetsvurdering av din økonomi og kreditthistorikk. Jo lavere risikoen banken tenker det er å låne ut penger til deg jo lavere rente kan du få på ditt forbrukslån.

Hvordan kan du bruke et forbrukslån?

Hvordan kan du egentlig bruke et lån uten sikkerhet? Det som er så bra med forbrukslån er at det er et lån uten sikkerhet. Et lån uten sikkerhet betyr at du som låntakere ikke trenger å pantsette egne eiendeler for å få et lån. Når du ikke trenger å stille pant på dine eiendeler og ikke har en sikkerhet i lånet er heller ikke lånet øremerket til et spesielt formål. Derfor kan du bruke lånet til akkurat hva du vil.

I noen tilfeller når man skal samle sine lån kan banken kreve at lånebeløpet brukes til å betale tilbake de gamle lånene. Banken kan også kreve at Da kan låntakeren selvfølgelig ikke bruke pengene til noe.

Vanlige bruksområder for lån uten sikkerhet

Forbrukslån brukes på mange ulike måter, her er noen av de vanligste:

Renovering av hus og hjem
Reparering og kjøp av bil
Refinansiering av eksisterende lån
Reiser
Bryllup
Kjøp av møbler og hvitevarer

Forbrukslån trengs ikke å brukes til privat forbruk

Et forbrukslån trenges ikke brukes til forbruk. En av de vanligste måtene å bruke et usikret lån er å samle dyre lån og kreditter i et lån.


Forbrukslån egner seg meget godt til å samle dyre lån og kreditter

Forbrukslån egner seg meget bra til å samle dyre lån og kreditter. Hovedårsaken til dette er at et forbrukslån kan gi deg en relativt lav rente. Rentesatsen varierer normalt mellom ca 6 – 25%, dette betyr at du kan få en rente ned på 6 til 7 %.

Det kan være mye penger å spare på å samle dyre smålån og kredittkort fordi de nesten alltid har en høyere rente enn et forbrukslån.

Hvis du har dyre lån, kredittkortgjeld og handlekonto kan det være mye penger å spare på å refinansiere disse lånen og kredittene til et forbrukslån.

Kredittkort og handlekonto har ofte en nominell rente på over 20 %

Kredittkort har oftest en nominell rente på over 20% og detsamme gjelder handlekonto. Den effektive renten kan ligge på over både 30 og 40%. Med et forbrukslån med en middels rente på 10 – 15 % vil du kunne spare mye penger.

Hva betyr effektiv rente?

Den effektive renten beskriver er den faktiske kostnaden på ditt lån. Alle lån har en nominell rente på selve lånet. Den effektive renten er den nominelle renten + gebyrene på lånet. De fleste långivere tar gebyrer for lånene sine, som for eksempel oppstartgebyr, termingebyr, overføringsgebyr, administrasjonsgebyr og så videre. Disse gebyrene er også kostnader på lånet ditt på samme måte som den nominelle renten.

Den effektive renten inkluderer alle kostnadene for lånet ditt og representerer den reelle avgiften du betaler for å låne penger. Kredittkort og handlekonto, har ofte høye effektive renter. Den effektive renten kan ligge på over 30%.


Hvor kan jeg finne et godt forbrukslån?

Det er hovedsakelig tre forskjellige typer selskaper som kommuniserer direkte med låntakere for private lån, det er banker, finansieringsselskaper og låneformidlere. Å ta opp et lån i en bank eller finansinstitusjon er ganske enkelt og greit. Långiveren søker om et lån fra en bank eller et finansieringsselskap. Når lånet er signert, har banken og låntakeren en lånekontrakt.

De bankene på markedet vi synes å fungere best er Bank Norwegian, Santander Consumer Bank og Komplett Bank.

Slik fungerer et låneformidler

En lånemegler har bygget et system for å hjelpe låntakeren med å finne forbrukslån, vanligvis via internett. Låneformidleren låner ikke ut penger selv, men fungerer som agent for bankene. Søknadsprosessen for lån fullføres på nettstedet til låneformidleren, informasjonen om låntakers søknad sendes til bankene og finansinstitusjonene. Bankene og finansinstitusjonene svarer på søknaden til låneformidleren, som videresender lånetilbudet tilbake til låntakeren.

Når låntakeren bestemmer hvilket tilbud han ønsker, signerer låntakeren dette tilbudet med denne banken / finansinstitusjonen. Når lånet er signert, er låneformidleren utenfor bildet. Låntakeren og banken har da en lånekontrakt. Låntakeren fullfører deretter sine låneforpliktelser direkte med banken eller finansinstitusjonen der lånet er signert.

Det finnes flere gode låneformidlere på markedet, blant annet Axo Finans, Lendo og Sambla.

Hva er et forbrukslån?