Derfor bør du unngå å ta ut kontanter med kredittkort

Har du noen gang tatt ut kontanter med kredittkortet ditt? Det kan virke som en enkel løsning når du trenger penger raskt, men det kan faktisk være en dårlig idé. Å ta ut kontanter med kredittkortet kan koste deg mer enn du tror, og det kan også føre til at du havner i gjeldsfellen.

Det er flere grunner til at du ikke bør ta ut kontanter med kredittkortet ditt. For det første kan det påløpe høye gebyrer og renter. Mange kredittkort selskaper tar ut et gebyr for kontantuttak, i tillegg til en høy rente som begynner å løpe umiddelbart. Dette kan bety at du betaler mye mer enn du hadde planlagt for å få tilgang til kontanter. Videre kan det også føre til at du havner i gjeldsfellen, spesielt hvis du ikke klarer å betale tilbake det du skylder med en gang.

Høye gebyrer og renter

Når du tar ut kontanter med kredittkort, kan du forvente å betale høye gebyrer og renter. Dette skyldes at kredittkortutstederen ser på kontantuttak som en form for kontantforskudd, og dermed pålegger høyere gebyrer og renter enn ved vanlige kjøp.

Gebyrer ved uttak

Gebyrene for kontantuttak med kredittkort kan variere fra utsteder til utsteder, men det er vanligvis et fast beløp eller en prosentandel av beløpet du tar ut. I tillegg kan det være et minimumsgebyr som påløper uavhengig av hvor mye du tar ut.

Det er viktig å være oppmerksom på disse gebyrene, da de kan legge til en betydelig kostnad på toppen av det du allerede skylder på kredittkortet ditt.

Rente fra uttaksdato

I tillegg til gebyrene, vil du også bli belastet renter fra uttaksdatoen for kontantuttak med kredittkort. Renten kan være betydelig høyere enn den vanlige renten for kjøp, og vil påløpe fra den dagen du tar ut kontanter.

Det betyr at selv om du betaler tilbake det du skylder på kredittkortet ditt innen fristen, vil du fortsatt måtte betale renter fra uttaksdatoen. Dette kan legge til en betydelig kostnad på toppen av gebyrene.

Så hvis du vil unngå å betale høye gebyrer og renter, bør du unngå å ta ut kontanter med kredittkort. Hvis du trenger kontanter, er det bedre å bruke et debetkort eller ta ut kontanter fra en minibank med bankkortet ditt.

Konsekvenser for kredittvurdering

Når du tar ut kontanter med kredittkortet, kan det ha en negativ effekt på kredittvurderingen din. Selv om det ikke er direkte relatert til selve kredittkortet, kan det påvirke lånevilkårene dine i fremtiden.

Redusert kredittscore

Hver gang du tar ut kontanter med kredittkortet, vil det bli registrert som en kontantuttakstransaksjon. Dette kan signalisere at du har økonomiske problemer eller at du ikke klarer å håndtere pengene dine på en ansvarlig måte. Som et resultat kan det føre til en redusert kredittscore.

En redusert kredittscore kan gjøre det vanskeligere for deg å få godkjent lån eller kredittkort i fremtiden. Det kan også påvirke renten og vilkårene du får på disse lånene.

Påvirkning på lånevilkår

Hvis du har en redusert kredittscore på grunn av kontantuttak med kredittkortet, kan det føre til at du får dårligere lånevilkår. Banker og långivere vil se på kredittscoren din når de vurderer om de skal gi deg lån eller kredittkort.

Hvis kredittscoren din er lav, vil de se på deg som en høyere risiko og kan derfor gi deg høyere renter eller dårligere vilkår. Dette kan koste deg mye penger på lang sikt.

Det er derfor viktig å være forsiktig når du bruker kredittkortet ditt og unngå å ta ut kontanter med det. Hvis du trenger kontanter, bør du heller bruke debetkortet ditt eller ta ut kontanter fra en minibank med bankkortet ditt. Videre, for de som søker etter lån under disse omstendighetene, kan det være nyttig å sammenligne forbrukslån for å finne alternativer med bedre renter og vilkår, noe som er spesielt viktig hvis din kredittscore er påvirket av tidligere kontantuttak med kredittkort.

Sammenlign Forbrukslån